Haşhaşlı Revani

Haşhaşlı revani, tatlı denildiğinde pek çok kişinin aklına gelen ilk lezzet. Eğer bu tatlıyı daha önce hiç denemediyseniz mutlaka yapmalısınız. Haşhaşların tatlıya verdiği çıtırlık, şerbeti ile kekinin uyumu pastaya inanılmaz şekilde yakışmıştır. Akşam yemeğinin arkasından ağzını tatlandıracak bir lezzet arıyorsanız haşhaşlı revaniyi tercih etmelisiniz.
Genelde şerbetli tatlılar için söylenen 'ağır geliyor' kavramı bu tatlı için söylenmemiş olsa gerek. Pek çok şerbetli tatlının aksine oldukça hafiftir ve sindirimi de kolaydır.

Haşhaşlı revani için gerekli malzemeler

  • 4 tane orta boy yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı kaymaksız yoğurt
  • 1 su bardağı ay çiçek yağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı haşhaş tohumu
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı buğday

Şerbeti için

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Üzeri için

  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik süt
Süslemek için
  • File fındık
  • İri çekilmiş ceviz
Not; eğer ilginç bir kek tarifi arıyorsanız haşhaşlı revaniyi şerbet eklemden sadece kek olarak da düşünebilirsiniz. Şerbetsiz sadece kek hali de çok güzel oluyor.

Haşhaşlı Revani nasıl yapılır?

Haşhaşlı revani tatlısına ilk olarak şerbeti hazırlayarak başlıyoruz.
Bunun için fazla derin olmayacak bir pişirme kabı alalım ve içerisine su ile şekeri alıp ocağın altını açalım. Şeker erimeye başlayınca tahta bir kaşık ile karıştıralım ve şekerinin dibe çökmesini engelleyelim. Ara, ara karıştırarak şerbeti kaynatalım ve kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra limon suyunu ilave edip bir taşım kaynatalım ocağın altını kapatalım.

Şerbet hazır hale gelince soğuması için bir kenara kaldıralım. Bu aşamada şerbetin çok soğuk olması gerekiyor. Bu nedenden ötürü biraz soğuduktan sonra buzdolabına kaldırmak daha iyi olacaktır. Şerbet buzdolabın içerisinde soğurken biz de kekin yapıma başlıyoruz. Kek için derin bir karıştırma kabı alalım ve içerisine yumurtaları kıralım. Kırılmış yumurtaların içerisine şekeri ilave edelim ve bu ikiliyi homojen bir kıvam oluşturana kadar çırpalım. İstenilen kıvama gelen ve köpük olan karışımın içerisine yağ ile yoğurdu ekleyelim ve tekrardan çırpalım. Akabinde un, vanilya ve kabartma tozunu ayrı bir kabın içerisine eleyerek ilave edelim ve güzelce karıştıralım.

Karışmış olan unlu karışımı sıvı olan karışımın içerisine ilave etmeden önce haşhaşları yumurtalı karışıma alalım ve karıştıralım. Hemen arkasından hazır hale getirdiğimiz unlu malzemeyi haşhaşlı olan kek karıştırma kabının içerisine aktaralım ve bu noktada tahta kaşık ile karıştırmaya geçelim. Altlı üstlü hamuru çevirerek sürekli karıştıralım ve bir dakika dinlendirelim.

Dinlenmiş olan hamuru yağlanmış kare bir tepsinin içerisine dökelim ve kaşığın arka kısmı ile hamuru güzelce tepsiye yayalım. Eğer hamurunuz çok kalın bir yoğunlukta olmuş ise tepsinin içerisine hamurun hepsini dökemeyin. Şerbetli tatlılarda çok kalın kekler fazla güzel olmuyor.

Önceden ısıtılmış ve 170 dereceye ayarlanmış fırının içerisine tepsiyi gönderelim ve pişmesi için yarım saat aynı ısıda bekletelim. Bu aşamada fırının ayarı ile oynamayın yoksa hamurunuz kabarmaz ve söner. Pişmiş olan haşhaşlı keki fırının içerisinden alalım ve ılıması için tezgâhın üzerinde bekletelim. Eğer misafirleriniz sabırsızlıkla tatlınızı bekliyorsa hızlı bir şekilde ılıması için tepsinin altını soğuk su ile ıslatılmış bir bez yerleştirin.

Kekimiz ılıdıktan sonra soğuk olan şerbeti üzerine dökelim ve tepsinin üzerine aynı büyüklükte bir tepsi kapatıp şerbetini çekmesini sağlayalım. Tatlı şerbetini çekerken biz de krem şantisini hazırlamaya geçelim. Krem şantinin çırpılacağı derin bir kap alalım ve içerisine beyaz toz şanti ile süt ilavesi yapıp karıştıralım. Bu aşamada şantinin ilk önce kısık devirde ardından hızlı devirde mikser ile çırpılması gerekiyor. Eğer direk hızlı devirde şantiyi çırparsanız kıvamı pek hoş olmayabilir. Tek devirlik mikser kullanıyorsanız eğer şantiyi ilk önce çatal ile çırpın ve ardından mikseriniz ile çırpmayı deneyin. Çırpılmış olan şantiyi bir müddet buzdolabına dinlendirmek için kaldırın.

Kullanıma hazır hale gelen krem şantiyi şerbetini çekmiş ve soğumuş olan kekin üzerine güzel bir şekilde sürelim. Bütün krem şantiyi bir spatula ya da bıçak vasıtasıyla tatlının üzerine tek tabaka oluşacak şekilde yayalım. Eğer tatlının üzerini krem şanti ile kaplamak istemiyorsanız bu aşamada krem şantiyi isterseniz bir sıkma torbasının içerisine alın ve kare şeklinde kestiğimiz tatlıların üzerine güzel figürler oluşturacak şekilde sıkın. Hazır hale gelmiş olan haşhaşlı revani tatlısını krem şanti ile buluşturduktan sonra üzerlerine ceviz ve file fındık serpiştirip servise sunum yapalım. Sunumdan sonra kalan tatlınızın ağzını bir streç film ile kapatın ve buzdolabında muhafaza edin. Şerbetli tatlıların ömrü diğer tatlılara oranla daha kısa olduğu için saklama koşulu da göz önünde tutulmalıdır. Bu sebepten ötürü buzdolabında saklamak ve istenildiği vakit çıkarıp tüketmek daha mantıklı olacaktır.

Afiyet olsun.
19.01.2024 12:01:37
Haşhaşlı Revani ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Haşhaşlı Revani Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Haşhaşlı Revani"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sade Revani Tarifi

Sade Revani Tarifi, yapması son derece kolay ve çok lezzetli bir şerbetli tatlı tarifidir. Kış mevsiminde her türlü akşam yemeğinin ardından hazırlayabileceğ...
Devamını Oku

Revani Şerbeti Hazırlama

Revani Şerbeti Hazırlama her ne kadar pek çok kişi tarafından kolay gibi algılanıyor olsa da aslında bazı noktalara dikkat edilmediği takdirde tadı hiç de ho...
Devamını Oku

İrmik Revani Tarifi

İrmik revani, kolay ve pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz, çok lezzetli ve besleyici bir şerbetli tatlı çeşididir. Türkiye'de çok sevilen, çabuk ve kola...
Devamını Oku

Yoğurtlu Revani

Yoğurtlu Revani şüphesiz en çok sevilen irmikli tatlılar arasında yer almaktadır. Her ne kadar yoğurtsuz olan şekilleri de bulunuyor olsa da asıl revani yeme...
Devamını Oku

Oktay Usta Revani

Oktay usta revani, çok kısa zamanda ve zahmetsiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz, son derece lezzetli bir şerbetli tatlı çeşididir. En özel davetlerinizde v...
Devamını Oku

Basit Revani Tarifi

Basit revani tarifi çoğu zaman bizi kurtarıcı bir tatlı olmaktadır. Aniden misafir geldiğinde veya tatlı yapmaya zaman bulamadığınızda en basit tatlı tarifin...
Devamını Oku

Sütlü Revani Tarifi

Sütlü revani tatlısının diğer bir adı da şerbet-i sütlü revani tatlısıdır. Bu tatlının hazırlanışı hem çok kolay hem de sanki yaş pastayı anımsatıyor ve ağır...
Devamını Oku

Çilekli Revani

Çilekli Revani, canınız nefis bir tatlı çektiği zaman veya konuklarınızı şahane bir tatlı ziyafeti çekmek istiyorsanız sizlere öneriniz çilekli revani t...
Devamını Oku

Kremalı Revani

Kremalı Revani, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlı türlerinden biridir. Revani yapımı kolay, lezzeti ise bir o kadar güzel olan tatlılardan biridir. Revani irmi...
Devamını Oku

Revani Yaparken Dikkat Edin

Öncelikle Sıvılarn ve Kuruların koyulması, fırının önceden ısıtılması, fırında yağlanmış bir kap kullanılması ve fırında ilk yarım saat fırını açmamak gerekmes...
Devamını Oku

Kolay Revani Tarifi

Kolay Revani Tarifi bayanların özellikle ellerinin altında her zaman bulundurdukları tatlı tarifleri arasında yer alıyor. Bu tatlı türünün hem kolay bir şeki...
Devamını Oku

Muzlu Saray Revani Tarifi

Muzlu Saray Revani Tarifi, Hangi ilimize ait olduğu bilinmemekle beraber Türkiye'mizin dört bir köşesinde yapılan illerimize göre farklılıklar gösterebi...
Devamını Oku

Elmalı Revani

Elmalı Revani şerbetli tatlılar içerisinde yer alan ve oldukça sevilen tatlılar arasında yer almaktadır. Hem aileniz için hem de misafirleriniz için sunabile...
Devamını Oku

Portakallı Revani Tarifi

MALZEMELER.Dört kahve fincanı un Dört kahve fincanı şeker Dört kahve fincanı yoğurt Dört kahve fincanı irmik Dört ...
Devamını Oku

Revani Tarifi

Kek için;3 Adet Yumurta 1 Çay Bardağı Şeker 3 Yemek Kaşığı Un 1 Su Bardağı Sıvı Yağ 1 Su Bardağı İrmik 1 Su Bardağı Yoğurt 3 Yeme...
Devamını Oku

Revani Tatlısı

Revani Tatlısı şerbetli tatlılar arasında yer alan ve severek yenilen bir tatlı türüdür. Her ne kadar yapımı kolay olsa da pek çok kişi Revani yapımının zor ...
Devamını Oku

Türk Revani Tarifi

Türk Revani Tarifi, Revani tatlısı Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biridir. Yapımı oldukça kolay olan revani tatlısını sizlerle paylaşmak istedim. D...
Devamını Oku

Cevizli Revani Tarifi

Cevizli revani tarifi, klasik revani tatlısından tek farlı ince çekilmiş cevizleridir. Revani tatlısı hem oldukça basit hazırlanan hem de oldukça lezzetli bi...
Devamını Oku

İrmikli Revani

İrmikli revani tarifi, kolayca hazırlanabilen ve oldukça lezzetli bir şerbetli tatlı türüdür. Kolay tarifi ve lezzetli oluşu nedeniyle tercih edilip ev hanım...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sade Revani Tarifi
Revani Şerbeti Hazırlama
İrmik Revani Tarifi
Yoğurtlu Revani
Oktay Usta Revani
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024